Apa Itu Hand-Dug Caisson? Dan dalam situasi manakah ia sesuai digunakan

Hand-Dug Caisson adalah sesuatu yang baru bagi aku sendiri, tak pernah aku tengok dan ambil tahu pasal kaedah ini sebelum ini. Sekarang diberikan peluang untuk meilhat dengan dekat. Alhamdulillah.

Rupa kedaan dalam Hand-Dug Caisson
Rupa kedaan dalam Hand-Dug Caisson

Hari ini aku nak kongsikan tentang Hand-Dug Caisson ini untuk pengetahuan bersama.

Apa Itu Hand-Dug Caisson?

Hand-Dug Caisson adalah salah satu teknik pembinaan dinding penahan cerun yang mana biasanya digunakan pada kawasan yang mempunyai ruang kerja yang terhad dan juga tidak dapat dimasuki oleh jentera kerana faktor-faktor yang tertentu. Antara faktornya adalah untuk mengelakkan ganguan pada struktur tanah pada bahagian cerun atau penambahan beban pada cerun.

Continue reading “Apa Itu Hand-Dug Caisson? Dan dalam situasi manakah ia sesuai digunakan”

Cara-Cara Memastikan Pembinaan Tiang Adalah Tegak Lurus? Memastikan Verticality Struktur Yang Di Bina

Dalam kerja-kerja pembinaan ketepatan adalah salah satu elemen yang penting. Seorang jurutera dan pasukan tapak bina perlu memastikan apa yang terdapat dalam lukisan di taksirkan kepada binaan bangunan. Nampak sesuatu yang mudah tapi tidak sebenarnya.

Verticality struktur memasti kekemasan bangunan
Verticality struktur memasti kekemasan bangunan

Verticality struktur atau tegak lurus adalah sesuatu yang penting dalam kawalan kualiti binaan. Jika binaan tidak tegak ia akan memberi kesan pada ruang yang terbina kelak.

Kalau yang pernah membeli rumah pasti rasa sakit mata bila melihat dinding yang senget dan ada permukaan dinding yang kembong. Dan lagi sakit hati bila aliran air dalam tandas tidak mengalir ke lubang yang sepatutnya. Malah ada yang ponding di tengah tengah.

Kejituan dalam mengawal kedudukan vertical dan horizontal adalah amat penting sekali. Dalam kerja pembinaan terdapat beberapa cara untuk memastikan sesuatu struktur itu adalah tepat. Antaranya adalah:

  1. Teknik ‘Plumb Bob’
  2. Spirit level
  3. Theodolite

1. Teknik ‘Plumb Bob’

Teknik ‘Plumb Bob’ adalah salah satu teknik yang paling biasa digunakan dalam pembinaan. Biasa di tapak bina memang ada batu ni. Kalau tiada sila beli. Biasa sub con pun ada benda ni.

Teknik 'Plumb Bob'
Teknik ‘Plumb Bob’

Continue reading “Cara-Cara Memastikan Pembinaan Tiang Adalah Tegak Lurus? Memastikan Verticality Struktur Yang Di Bina”

3 Perkara Terpenting Dalam Pengurusan Projek

Pengurusan Projek atau Project Management adalah salah satu elemen dalam kejuruteraan, tak kiralah civil ke, mekanikal ke, elektrikal ke atau kimia. Semuanya akan terlibat dalam pengurusan projek.

Kemantapan ilmu seorang jurutera dalam pengurusan projek adalah amat penting sekali, bagi memastikan projek yang dalam seliaan adalah berjaya.

Jaga projek nampak saja senang ya, kalau orang luar tengok macam bawa drawing pergi arah bangla dan indonesia di tapak. Hal sebenar bukan begitu.

Pengurusan projek
Pengurusan projek

Jurutera yang menjaga projek, Jurutera Projek @ Jurutera Tapak perlu memasti semua kerja adalah mengikut jadual, speksifikasi dan rekabentuk yang dirancang. Jurutera perlu memastikan projek yang dijalankan capai piawaian yang ditetapkan. Setiap masalah ditapak jurutera perlu selesaikan.

Contoh masalah adalah ruang yang sempit untuk mengangkat barang, bucket konkrit tidak dapt sampi ke kawasan yang dikehendaki dan lain lain.

3 Perkara Dalam Pengurusan Projek

Ini adalah 3 perkara yang perlu ditekankan oleh Jurutera dalam pengurusan projek.

3 Perkara dalam Pengurusan Projek
3 Perkara dalam Pengurusan Projek

Masa

Dalam sesuatu projek masa adalah duit. Masa amat berharga. Sebab itu seorang planner perlu merangka jadual kerja (CPM) sebaiknya sebelum diserah kepada client. Jadual ini yang akan client dan kita gunakan.

Continue reading “3 Perkara Terpenting Dalam Pengurusan Projek”

Graduan Kejuruteraan Awam, Ini Senarai Pekerjaan Yang Boleh Di Mohon

Mat dulu zaman belajar memang tak fikir lain, fikir nak graduate on time dan dapat kerja. Dalam kepala Mat dua je ada masa tu selain dari kerja dengan kerajaan adalah kerja sama ada kontraktor dan konsultan.

Graduan Kejuruteraan Awam Ini Pilihan Pekerjaan untuk anda
Graduan Kejuruteraan Awam Ini Pilihan Pekerjaan untuk anda

Mat adalah jenis manusia yang suka memberontak dan suka bebas tak suka terikat. Jadi Mat lebih pilih untuk jadi jurutera tapak dengan kontraktor. Lebih bebas dari segi masa dan pakaian.

Antara Kerja Yang Boleh Dimohon oleh Graduan Kejuruteraan Awam

1. Design Engineer

Pada zaman fresh graduate ini adalah pekerjaan yang paling Mat tak suka, tapi ini adalah pekerjaan pertama Mat.

Buat adik adik yang akan graduate atau fresh graduate, ini adalah pekerjaan yang terbaik. Bila masuk dalam konsultan kita akan refresh semula semua apa yang kita belajar dulu. Dan dari sini juga kita akan dapat gambaran lebih jelas apa yang kita belajar dulu. Lagi pun masa fresh ni otak masih ingat semua formula yang ada, refer sikit dah boleh recall.

Continue reading “Graduan Kejuruteraan Awam, Ini Senarai Pekerjaan Yang Boleh Di Mohon”

Perbezaan Antara Arkitek dan Jurutera? Memang ramai yang masih berdebat tentang ini.

Seorang jurutera adalah peranannya melibatkan merancang dan membina enjin, mesin, jalan raya, jambatan dan lain-lain sementara seorang arkitek merancang bangunan sahaja.

Perbezaan antara arkitek dan jurutera
Perbezaan antara arkitek dan jurutera

Seperti yang saya sentuh sebelum ini jurutera mempunyai beberapa pecahan iaitu kejuruteraan kimia, sivil, elektrik, pencahayaan, mekanikal, perisian, bunyi, industri, struktur, penerbangan dan sebagainya. Semua aliran kejuruteraan ini mempunyai pengkhususan masing masing.

Continue reading “Perbezaan Antara Arkitek dan Jurutera? Memang ramai yang masih berdebat tentang ini.”