Apa Itu Hand-Dug Caisson? Dan dalam situasi manakah ia sesuai digunakan

Hand-Dug Caisson adalah sesuatu yang baru bagi aku sendiri, tak pernah aku tengok dan ambil tahu pasal kaedah ini sebelum ini. Sekarang diberikan peluang untuk meilhat dengan dekat. Alhamdulillah. Hari ini aku nak kongsikan tentang Hand-Dug Caisson ini untuk pengetahuan bersama. Apa Itu Hand-Dug Caisson? Hand-Dug Caisson adalah salah satu teknik pembinaan dinding penahan cerun […]

Cara-Cara Memastikan Pembinaan Tiang Adalah Tegak Lurus? Memastikan Verticality Struktur Yang Di Bina

Dalam kerja-kerja pembinaan ketepatan adalah salah satu elemen yang penting. Seorang jurutera dan pasukan tapak bina perlu memastikan apa yang terdapat dalam lukisan di taksirkan kepada binaan bangunan. Nampak sesuatu yang mudah tapi tidak sebenarnya. Verticality struktur atau tegak lurus adalah sesuatu yang penting dalam kawalan kualiti binaan. Jika binaan tidak tegak ia akan memberi […]

3 Perkara Terpenting Dalam Pengurusan Projek

Pengurusan Projek atau Project Management adalah salah satu elemen dalam kejuruteraan, tak kiralah civil ke, mekanikal ke, elektrikal ke atau kimia. Semuanya akan terlibat dalam pengurusan projek. Kemantapan ilmu seorang jurutera dalam pengurusan projek adalah amat penting sekali, bagi memastikan projek yang dalam seliaan adalah berjaya. Jaga projek nampak saja senang ya, kalau orang luar […]

Graduan Kejuruteraan Awam, Ini Senarai Pekerjaan Yang Boleh Di Mohon

Mat dulu zaman belajar memang tak fikir lain, fikir nak graduate on time dan dapat kerja. Dalam kepala Mat dua je ada masa tu selain dari kerja dengan kerajaan adalah kerja sama ada kontraktor dan konsultan. Mat adalah jenis manusia yang suka memberontak dan suka bebas tak suka terikat. Jadi Mat lebih pilih untuk jadi […]

Perbezaan Antara Arkitek dan Jurutera? Memang ramai yang masih berdebat tentang ini.

Seorang jurutera adalah peranannya melibatkan merancang dan membina enjin, mesin, jalan raya, jambatan dan lain-lain sementara seorang arkitek merancang bangunan sahaja. Seperti yang saya sentuh sebelum ini jurutera mempunyai beberapa pecahan iaitu kejuruteraan kimia, sivil, elektrik, pencahayaan, mekanikal, perisian, bunyi, industri, struktur, penerbangan dan sebagainya. Semua aliran kejuruteraan ini mempunyai pengkhususan masing masing.