3 Perkara Terpenting Dalam Pengurusan Projek

Pengurusan Projek atau Project Management adalah salah satu elemen dalam kejuruteraan, tak kiralah civil ke, mekanikal ke, elektrikal ke atau kimia. Semuanya akan terlibat dalam pengurusan projek.

Kemantapan ilmu seorang jurutera dalam pengurusan projek adalah amat penting sekali, bagi memastikan projek yang dalam seliaan adalah berjaya.

Jaga projek nampak saja senang ya, kalau orang luar tengok macam bawa drawing pergi arah bangla dan indonesia di tapak. Hal sebenar bukan begitu.

Pengurusan projek
Pengurusan projek

Jurutera yang menjaga projek, Jurutera Projek @ Jurutera Tapak perlu memasti semua kerja adalah mengikut jadual, speksifikasi dan rekabentuk yang dirancang. Jurutera perlu memastikan projek yang dijalankan capai piawaian yang ditetapkan. Setiap masalah ditapak jurutera perlu selesaikan.

Contoh masalah adalah ruang yang sempit untuk mengangkat barang, bucket konkrit tidak dapt sampi ke kawasan yang dikehendaki dan lain lain.

3 Perkara Dalam Pengurusan Projek

Ini adalah 3 perkara yang perlu ditekankan oleh Jurutera dalam pengurusan projek.

3 Perkara dalam Pengurusan Projek
3 Perkara dalam Pengurusan Projek

Masa

Dalam sesuatu projek masa adalah duit. Masa amat berharga. Sebab itu seorang planner perlu merangka jadual kerja (CPM) sebaiknya sebelum diserah kepada client. Jadual ini yang akan client dan kita gunakan.

Continue reading “3 Perkara Terpenting Dalam Pengurusan Projek”

Punca Kegagalan Dalam Kerja Penggalian

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan kegagalan dalam kerja penggalian. Faktor-faktor tersebut akan dibincangkan secara ringkas.

Kegagalan Dalam Kerja Penggalian
Kegagalan Dalam Kerja Penggalian

Punca kegagalan dalam penggalian Tanah Dalam

Punca kegagalan dalam penggalian mendalam dibahagikan kepada dua subtopik yang termasuk:

  • Punca kegagalan dalam penggalian terbuka dalam
  • Punca-punca kegagalan dalam penggalian mendalam

Continue reading “Punca Kegagalan Dalam Kerja Penggalian”

Graduan Kejuruteraan Awam, Ini Senarai Pekerjaan Yang Boleh Di Mohon

Mat dulu zaman belajar memang tak fikir lain, fikir nak graduate on time dan dapat kerja. Dalam kepala Mat dua je ada masa tu selain dari kerja dengan kerajaan adalah kerja sama ada kontraktor dan konsultan.

Graduan Kejuruteraan Awam Ini Pilihan Pekerjaan untuk anda
Graduan Kejuruteraan Awam Ini Pilihan Pekerjaan untuk anda

Mat adalah jenis manusia yang suka memberontak dan suka bebas tak suka terikat. Jadi Mat lebih pilih untuk jadi jurutera tapak dengan kontraktor. Lebih bebas dari segi masa dan pakaian.

Antara Kerja Yang Boleh Dimohon oleh Graduan Kejuruteraan Awam

1. Design Engineer

Pada zaman fresh graduate ini adalah pekerjaan yang paling Mat tak suka, tapi ini adalah pekerjaan pertama Mat.

Buat adik adik yang akan graduate atau fresh graduate, ini adalah pekerjaan yang terbaik. Bila masuk dalam konsultan kita akan refresh semula semua apa yang kita belajar dulu. Dan dari sini juga kita akan dapat gambaran lebih jelas apa yang kita belajar dulu. Lagi pun masa fresh ni otak masih ingat semua formula yang ada, refer sikit dah boleh recall.

Continue reading “Graduan Kejuruteraan Awam, Ini Senarai Pekerjaan Yang Boleh Di Mohon”

Tempat Kerja Selamat? Siapa Yang Bertanggungjawab Dalam Menyediakan Tempat Kerja Selamat

Biasa kita tengok orang bekerja ditempat yang merbahaya atau berisiko tinggi seperti bekerja di tempat tinggi, bekerja di ruang terkurung dan lain lain lagi. Kenapa mereka bekerja di tempat merbahaya janganlah tanya kenapa pilih kerja sebegitu, tapi sudah rezekinya begitu.

Tempat kerja selamat
Tempat kerja selamat

Kerja-kerja yang berisiko ni sememangnya menjanjikan pulangan yang lumayan sebenarnya tapi tak ramai yang sanggup, tambah lagi yang melibatkan orang yang kompeten.

Tahun 2016, satu Malaysia kecoh pasal kebanjiran warga asing dalam kerja 3D (DIRTY, DIFFICULT AND DANGEROUS). Memang tidak dinafikan ramai yang tak sanggup dengan pekerjaan sebegini. Ramai yang lebih suka kerja yang glamour dari kerja 3D ni. Kerja 3D ini memang memerlukan kemahiran dan juga keberaniab sebenarnya. Tampak mudah tapi tidak.

Continue reading “Tempat Kerja Selamat? Siapa Yang Bertanggungjawab Dalam Menyediakan Tempat Kerja Selamat”

Perbezaan Antara Arkitek dan Jurutera? Memang ramai yang masih berdebat tentang ini.

Seorang jurutera adalah peranannya melibatkan merancang dan membina enjin, mesin, jalan raya, jambatan dan lain-lain sementara seorang arkitek merancang bangunan sahaja.

Perbezaan antara arkitek dan jurutera
Perbezaan antara arkitek dan jurutera

Seperti yang saya sentuh sebelum ini jurutera mempunyai beberapa pecahan iaitu kejuruteraan kimia, sivil, elektrik, pencahayaan, mekanikal, perisian, bunyi, industri, struktur, penerbangan dan sebagainya. Semua aliran kejuruteraan ini mempunyai pengkhususan masing masing.

Continue reading “Perbezaan Antara Arkitek dan Jurutera? Memang ramai yang masih berdebat tentang ini.”