Apa Itu Hand-Dug Caisson? Dan dalam situasi manakah ia sesuai digunakan

Hand-Dug Caisson adalah sesuatu yang baru bagi aku sendiri, tak pernah aku tengok dan ambil tahu pasal kaedah ini sebelum ini. Sekarang diberikan peluang untuk meilhat dengan dekat. Alhamdulillah.

Rupa kedaan dalam Hand-Dug Caisson
Rupa kedaan dalam Hand-Dug Caisson

Hari ini aku nak kongsikan tentang Hand-Dug Caisson ini untuk pengetahuan bersama.

Apa Itu Hand-Dug Caisson?

Hand-Dug Caisson adalah salah satu teknik pembinaan dinding penahan cerun yang mana biasanya digunakan pada kawasan yang mempunyai ruang kerja yang terhad dan juga tidak dapat dimasuki oleh jentera kerana faktor-faktor yang tertentu. Antara faktornya adalah untuk mengelakkan ganguan pada struktur tanah pada bahagian cerun atau penambahan beban pada cerun.

Continue reading “Apa Itu Hand-Dug Caisson? Dan dalam situasi manakah ia sesuai digunakan”

Malaysia Kekurangan Jurutera

Semalam ada terbaca satu tajuk berita ‘Malaysia Kekurangan Jurutera dan Saintis di BH Online. Sedikit petikan dari laporan ini menyatakan seperti berikut:

Malaysia memerlukan 500,000 saintis dan jurutera menjelang tahun 2020 bagi memastikan negara berada di landasan tepat ke arah Revolusi Perindustrian 4.0. Kenyataan ini dikeluarkan oleh Ketua Pengarah, Jabatan Pengajian Tinggi Kementerian Pendidikan.

500,000 orang suatu angka yang besar sebenarnya. Bukan sikit. Adakah Malaysia tidak melahirkan cukup Jurutera dan Saintis?

Malaysia Kekurangan Jurutera
Malaysia Kekurangan Jurutera

Aku tak reti nak komen bab angka. Sebab kalau kira pun di Malaysia saja ada lebih 10 universiti IPTA yang tawarkan course Sains dan Kejuruteraan. Belum lagi di kira IPTS. Saban tahun kalau diperhatikan ramai yang graduan dari bidang kejuruteraan dan sains di Malaysia. Tapi ke mana kah mereka pergi?

Continue reading “Malaysia Kekurangan Jurutera”

Punca Sinki Tersumbat dan 5 Tip Untuk Cegah Sinki Tersumbat

Sinki tersumbat rasanya hampir semua orang pernah menghadapi masalah ini. Ke ada yang tak pernah menghadapi masalah sinki tersumbat? Kalau ada boleh komen dan bagitahu bagaimana anda buat?

Sebenarnya masalah sinki tersumbat boleh dikatakan biasa, bukan biasa sebab rekabentuk paip air buang dibuat untuk tersumbat tapi adalah sebab sikap kita yang ambil sambil lewa. Kita sering memandang enteng perihal ini, baik sinki atau floor trap, semua dibuang ke dalam salur paip air buang.

Cuba ingat semula apa yang telah kita buang ke dalam sinki? Nasi semalam tak habis buang dalam sinki. Cebisan daging atau sisa ikan pun masuk sinki. Minyak masak tak habis pun masuk sinki. Pembuangan sisa yang tidak sepatutnya kedalam lubang sinki akan menyebab kan ia lebih cepat tersumbat.

Continue reading “Punca Sinki Tersumbat dan 5 Tip Untuk Cegah Sinki Tersumbat”

Cara-Cara Memastikan Pembinaan Tiang Adalah Tegak Lurus? Memastikan Verticality Struktur Yang Di Bina

Dalam kerja-kerja pembinaan ketepatan adalah salah satu elemen yang penting. Seorang jurutera dan pasukan tapak bina perlu memastikan apa yang terdapat dalam lukisan di taksirkan kepada binaan bangunan. Nampak sesuatu yang mudah tapi tidak sebenarnya.

Verticality struktur memasti kekemasan bangunan
Verticality struktur memasti kekemasan bangunan

Verticality struktur atau tegak lurus adalah sesuatu yang penting dalam kawalan kualiti binaan. Jika binaan tidak tegak ia akan memberi kesan pada ruang yang terbina kelak.

Kalau yang pernah membeli rumah pasti rasa sakit mata bila melihat dinding yang senget dan ada permukaan dinding yang kembong. Dan lagi sakit hati bila aliran air dalam tandas tidak mengalir ke lubang yang sepatutnya. Malah ada yang ponding di tengah tengah.

Kejituan dalam mengawal kedudukan vertical dan horizontal adalah amat penting sekali. Dalam kerja pembinaan terdapat beberapa cara untuk memastikan sesuatu struktur itu adalah tepat. Antaranya adalah:

  1. Teknik ‘Plumb Bob’
  2. Spirit level
  3. Theodolite

1. Teknik ‘Plumb Bob’

Teknik ‘Plumb Bob’ adalah salah satu teknik yang paling biasa digunakan dalam pembinaan. Biasa di tapak bina memang ada batu ni. Kalau tiada sila beli. Biasa sub con pun ada benda ni.

Teknik 'Plumb Bob'
Teknik ‘Plumb Bob’

Continue reading “Cara-Cara Memastikan Pembinaan Tiang Adalah Tegak Lurus? Memastikan Verticality Struktur Yang Di Bina”

Apa Itu Penyelenggaraan Bangunan? Kenapa Perlu Ada Building Maintenance Team Di Setiap Bangunan?

Ramai yang berbangga dengan binaan bangunan mereka mempunyai sistem yang hebat dan rekabentuk yang cantik. Kejayaan membina sesuatu bangunan yang hebat sering dihebah dalam media massa dan media elektronik.

Siapa tak tahu bangunan tertinggi di dunia, Burj Dubai. Di Taiwan juga ada terbina bangunan yang di atasnya ada taman tema.

Kenapa Penting Penyelenggaraan Bangunan?
Kenapa Penting Penyelenggaraan Bangunan?

Ok, untuk kes di Malaysia, siapa pernah ingat pada satu masa kita bangga dengan Stadium Shah Alam dengan rekabentuknya yang unik. Cuba tengok keadaan nya sekarang?

Tengok pula KLCC bangunan tertinggi di Malaysia. Tengok keadaan nya sekarang? Masih kekal utuh seperti dibina dahulu. Ini kerana perancangan senggaraan yang mantap.

Apa Itu Penyelenggaraan Bangunan? Dan Kenapa Ia Penting?

Penyelenggaraan Bangunan adalah gabungan pengurusan dan teknikal untuk mengekalkan sesuatu peralatan atau elemen dalam sesuatu binaan atau bangunan untuk kekal dalam keadaan dan fungsi yang boleh diterima mengikut standard dan selamat digunakan.

Continue reading “Apa Itu Penyelenggaraan Bangunan? Kenapa Perlu Ada Building Maintenance Team Di Setiap Bangunan?”